Uw huisarts en apotheek houden ieder een eigen dossier bij over uw gezondheid. De huisarts noteert uw klachten en behandelingen, de apotheek uw medicijnen en allergieën. Deze gegevens kunnen gedeeld worden via het LSP (Landelijk Schakelpunt).
Een andere zorgverlener kan uw gegevens opvragen als dat nodig is voor uw behandeling. Het LSP zoekt aan de hand van uw BSN welke zorgverleners gegevens over u beschikbaar hebben gesteld. Als er gegevens beschikbaar zijn, kan de zorgverlener deze opvragen en bekijken. In het netwerk staat alleen uw BSN vermeld en welke huisarts en apotheek gegevens over u beschikbaar hebben. Uw medische gegevens worden dus niet opgeslagen in het LSP.
Het LSP is opgedeeld in ongeveer veertig regio’s. Alle huisartsenposten, huisartsen en apotheken, die gebruikmaken van het LSP, zijn ingedeeld in één van deze regio’s en kunnen zich eventueel bij een andere regio aansluiten. Binnen zo’n regio wisselen zorgverleners gegevens met elkaar uit. Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben vaak patiënten die uit meerdere regio’s komen en kunnen daarom met meerdere regio’s gegevens uitwisselen.
Patiënten merken in principe niets van de regio-indeling, tenzij ze ook bij zorgverleners uit andere regio’s komen. Dan kan het voorkomen dat gegevens niet kunnen worden opgevraagd. Via de regio-indeling kunt u zien in welke regio of regio’s uw zorgverlener gegevens kan uitwisselen. Wilt u dat zorgverleners uw medische gegevens elektronisch kunnen delen? Dan kunt u hiervoor mondeling toestemming geven als uw huisarts of apotheker daarom vraagt.
Daarnaast kunt u het formulier uitprinten, invullen en inleveren bij uw zorgverlener. Ook kunt u uw toestemming online regelen op www.volgjezorg.nl. Het kan zijn dat meerdere zorgaanbieders gegevens over u hebben die ze willen delen. Geeft u dan bij elke zorgaanbieder uw toestemming. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken.
U heeft uw huisarts en apotheken toestemming gegeven. Zij kunnen uw belangrijkste medische gegevens delen met andere zorgverleners. Dan wilt u natuurlijk ook weten wat er met die gegevens gebeurt. Dat kan met het overzicht toestemmingen en uitwisselingen op Volgjezorg.
Op deze overzichten ziet u welke gegevens uw huisarts en apotheken delen met uw andere zorgverleners. En wanneer zij die gegevens beschikbaar hebben gesteld. Ook ziet u welke zorgverleners welke soorten gegevens hebben bekeken. En wanneer.
Geef je via Volgjezorg toestemming, dan is die toestemming niet direct actief. Jouw zorgaanbieders ontvangen van Volgjezorg het verzoek jouw toestemming in hun systeem te verwerken. Dit kan meerdere dagen tot een paar weken duren. In de persoonlijke omgeving kun je zien of jouw toestemming is verwerkt. Is jouw toestemming na een paar weken nog niet verwerkt? Neem dan contact op met jouw zorgaanbieder en vraag of de toestemming verwerkt kan worden.
Sinds maandag 24 maart 2025 werken wij met een nieuw softwaresysteem. Dit kan ervoor zorgen dat u tijdelijk langer moet wachten, zowel aan de telefoon als in de wachtkamer, omdat onze medewerkers nog moeten wennen aan het nieuwe systeem. We vragen uw begrip hiervoor.
Met vriendelijke groet,
Team Huisartsenpraktijk Derks