NL
Bel ons
Menu Sluit

Klachtenregeling

Heb je een klacht over de huisartsenzorg?
Lees hieronder wat je kunt doen. Samen lossen we het op.

1. Bespreek je klacht met je huisarts

Heb je een klacht, bespreek dit dan eerst met je huisarts. Dat kan ook wanneer de klacht over bijvoorbeeld de doktersassistent(e) gaat. Een klacht kan te maken hebben met je behandeling, bejegening of met bijvoorbeeld de telefonische bereikbaarheid.
Als je huisarts niet weet dat je ontevreden bent, kan hij of zij je klacht ook niet proberen op te lossen. Je kunt een afspraak maken met je huisarts om je klacht te bespreken. Kom je er samen niet uit, dan lees je hieronder wat je vervolgens kunt doen.

2. De klachtenfunctionaris komt tot een oplossing

Je kunt je klacht voorleggen aan interne klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris zoekt samen met je naar een oplossing van jouw klacht of probleem. De klachtenfunctionaris kan proberen de klacht te bemiddelen. De klachtenfunctionaris is kiest geen partij. Zij helpt jou en de huisarts de klacht samen op te lossen. Alles wat je de klachtenfunctionaris vertelt, is vertrouwelijk. Je kunt dit doen door het digitale klachtenformulier in te vullen. De klachtenfunctionaris neemt daarna contact met je op.

Als de bemiddeling niet is geslaagd, kun je besluiten jouw klacht in te dienen bij de externe klachtenfunctionaris van DOKH.

3. De externe klachtenfunctionaris van DOKH

De externe klachtenfunctionaris heeft een zelfde aanpak als de interne klachtenfunctionaris maar het verschil is dat de externe klachtenfunctionaris geen deel uitmaakt van onze praktijk. Het uitgangspunt is om door bemiddeling tussen jou en jouw huisarts de klacht samen op te lossen. Je kunt contact opnemen met deze klachtenfunctionaris via deze link.

Kom je er ondanks de bemiddelingsgesprekken niet uit, dan ondersteunt de klachtenfunctionaris je bij een eventuele volgende stap. Je klacht wordt dan een geschil.

4. De geschillencommissie komt met een bindend oordeel

Alleen als je er met je huisarts en met bemiddeling door de klachtenfunctionaris echt niet uit komt, kun je een uitspraak over jouw klacht vragen. Bijvoorbeeld om te horen of jouw klacht terecht is, of omdat je wilt dat er een advies aan de huisarts wordt uitgebracht om herhaling te voorkomen. En misschien heb je schade opgelopen en wil je een schadevergoeding vragen.

Je kunt je klacht dan als een geschil indienen bij de Geschillencommissie Huisartsenzorg. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit een voorzitter (jurist) en uit leden namens de patiënten en uit leden namens de huisartsen. De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris. Het oordeel van de geschillencommissie is bindend.

Je kunt je ook direct tot DOKH wenden, maar wij hopen dat je eerst contact met ons opneemt.

Stichting DOKh
Afdeling Klachten en Geschillen
Robijnstraat 6
1812 RB Alkmaar

Telefoonnummer: 072 – 520 83 25
E-mail: klachtenengeschillen@dokh.nl
Website: www.dokh.nl

Bovenstaande procedure kun je ook nalezen op Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg.


Contact
Inloggen Uw Zorg Online
Choose language
Dutch Dutch
English English
Nieuw sofwaresysteem

Sinds maandag 24 maart 2025 werken wij met een nieuw softwaresysteem. Dit kan ervoor zorgen dat u tijdelijk langer moet wachten, zowel aan de telefoon als in de wachtkamer, omdat onze medewerkers nog moeten wennen aan het nieuwe systeem. We vragen uw begrip hiervoor.

Met vriendelijke groet,
Team Huisartsenpraktijk Derks

Sluiten